Döğer boyu nereden gelir?
Tüger, Döğer, Dogar veya Deogers (Azerice: Dögərlər, Türkçe: Döğer-boy, Türkmence: Tüwer taýpasy) Bozok kanadındaki 24 Oğuz boyundan biriydi, Ay Han kabilesi. Kaşgarlı Mahmud’a göre, Oğuz kabileleri (Azerice: Dögərlər, Türkçe: Döğer-tribe, Türkmence: Tüwer taýpasy) arasında on sekizinci büyük boydu ve Bozok kanadındaki 24 Oğuz boyundan biriydi, Ay Han kabilesi. Kaşgarlı Mahmud’a göre, Oğuz kabileleri arasında on sekizinci büyük boydu.
Döğer ne demek?
Batı Anadolu’da yuvarlak ağaç anlamına gelir; bir direkten daha kalın, bir kirişten daha incedir. Afyonkarahisar, Diyarbakır, Kayseri, Konya, Burdur, Sivas ve Bolu Dörtdivan’da Muğla, Yukarı Düğer’de bu isimde bir köy bulunmaktadır ve Dörtdivan’daki Düğer Yaylası’nda Oğuz boylarına ait yazıtlar görülmektedir.
Afyonda hangi Türk boyundan?
Afyonkarahisar asıl önemini “Selçuklu” döneminde kazanmıştır. 1147-1157 yılları arasında Sultan Mesud I’in emriyle Türk kabilesi Karaşarlar, “Karahisar” olarak bilinen kalenin eteklerine yerleştirilmiştir.
Beğdili’nin boyu Türk mü?
Maraş’ın 1260-1277 yılları arasında Memlükler tarafından fethedilmesinden sonra bazı Beydili mensupları Maraş, Çukurova ve Amik Ovası’na dağıldılar. Esas olarak Beydili, Avşar ve Bayat Türkmenleri Maraş çevresine yerleştiler. (Hawthorn, 2017). Beydili boyu, Hazar devletini kuran Türk boyudur (Halaçoğlu, 1992).
Oğuz’un boyu Türk mü?
Oğuzlar, Orta Asya kökenli Türk boylarının en kalabalık topluluğu olup, Oğuz Kağan Destanı’na göre 24, Kaşgarlı Mahmut’un Divânu Lügati’t-Türk’üne göre ise 22 boydan oluşmaktadır.
Memlukler Oğuzların hangi boyu?
Üçokların hakim boyu olarak bilinen Yüreğir boyu, Ermeni krallarının yönettiği Kilikya’nın Memlükler tarafından fethinde çok sayıda Türkmen’in başında savaşmıştır.
Türk boyları nelerdir?
Buna göre Bozoklar; Kayı, Bayat, Alka Evli, Kara Evli, Yazır, Dodurga, Döğer, Yaparlu, Afşar, Begdili, Kızık, Kargın; Üçoklar ise; Bayındır, Peçenek, Çavuldur, Çepnî, Salur, Eymur, Ala Yundlu, Yüreğir, İğdir, Büğdüz, Yıva ve Kınık boylarına ayrılmışlardı.
Afyon soyu nereden gelir?
Şehir merkezinde ve il sınırları içerisinde M.Ö. 2. yüzyıldan günümüze kadar halkın geçim kaynağı olarak yetiştirilen haşhaş bitkisinin suyu anlamına gelen OPIUM kelimesinin Afion olarak telaffuz edilmesinden dolayı Afyon ismi verilmiştir. Zamanla ikisi birleşmiş ve şehrimizin adı Afyonkarahisar olmuştur.
Afyonkarahisar’ın eski ismi nedir?
Osmanlı arşivlerinde ilin adı “Karahisar-ı Sahip” olarak da geçmekte olup, Afyonkarahisar adının bu dönemde mahalli olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren “Afyonkarahisar” olarak anılmış olup, Atatürk konuşmasında 34 ayrı yerde Afyonkarahisar adını kullanmıştır.
Türkmen olduğumuzu nasıl anlarız?
T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama” servisi aracılığıyla soyağacı belgenizi oluşturabilirsiniz.
Beğdili boyu alevi mi?
Bu araştırmanın konusunu, Anadolu’da yaşayan ve Oğuzların Beydili boyuna mensup “Alevi dini cemaati”ne mensup, günümüzde “Anşa Bacılı” olarak adlandırılan topluluk tarafından, her yıl nisan ayının üçüncü haftasında cumartesi ve pazar günleri düzenlenen ve ritüeli oluşturan “Ficek” bayramı oluşturmaktadır.
Beydilli soyu nereden gelir?
Beydili Boyu ve Boynuinceliler Adı, Oğuzların Bozok kolunu oluşturan Yıldızhan’ın dört oğlundan birine dayanmaktadır. Adı ilk olarak Dîvânu Lugâti’t-Türk’te geçmiş ve Kâşgarlı Mahmud tarafından “Oğuz boylarının yedincisi” olarak tanımlanmıştır (bkz.
Beydilli aşireti nereden gelmiştir?
Aslen Orta Asya’dan olan Beydililer, 13. yüzyılda Anadolu’ya geldiler. Anadolu’ya yerleşen Beydili aşireti ve aşiretleri zorla Osmanlı İmparatorluğu’na yerleştirildi. Bu yerleşimlerden biri de 1691’deki Rakka yerleşimiydi.
Salur boyu nereden geldi?
Oğuzların yirmi dört boyundan biri olan Salur kolu, zamanla ilk yurtlarını terk ederek İli ve Issık Gölü bölgesine gelerek buradan da Maveraünnehir’e yerleşmişlerdir.
Oğuz boyu hangi soydan gelir?
Destanlara göre Oğuz boyu, Oğuz Han’ın altı oğlu ve onların dört oğlundan oluşmuştur. Bu 24 boyun farklı isimleri ve unvanları vardır. Bu bölünme Oğuz Kağan efsanesine dayanır. Daha sonra bu boylar iki boya ayrılmıştır: Bozoklar ve Üçoklar.
Tokat’ta hangi Türk boyları var?
Hacıemiroğulları’nın fethiyle birlikte Çepni, Döğer, Eymür, Karkın, Ala-yuntlu, Bayındır ve İğdir gibi Oğuz boyları bu bölgeye yerleşti.
Türkiye Türkleri hangi boydan?
Oğuzlar, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Mısır ve Balkanlar’da (Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Sırbistan) yaşayan Türklerin ataları olarak kabul edilirler. Daha sonra bu boylar Bozoklar ve Üçoklar olmak üzere iki boya ayrıldılar.
Tavsiyeli Bağlantılar: Fen Bilimleri Manto Ne Demek