İçeriğe geç

Dünyanın En Büyük Obruğu Nerededir

Dünyadaki en büyük obruk nerededir?

Xiaozhai Tiankeng dünyanın en büyük çukurudur. Bu çukur, yerel halk tarafından antik çağlardan beri bilinmektedir. Bu çukur turistler tarafından ziyaret edilmektedir ve turizmi kolaylaştırmak için 2800 basamaklı bir merdiven inşa edilmiştir.

Türkiye’nin en büyük obruğu nerede?

Obruk Platosu’nda kireçtaşı blokları üzerinde yer alan ve çok sayıda obruk bulunan bir göldür. Yeraltı suyunun aşırı kullanımı nedeniyle 20 metre aşağıda olan göl yüzeyi çökmektedir. Batı ucunda Selçuklular tarafından yaptırılan Obruk Hanı bulunan Kızören Gölü, ülkemizin en büyük obrukudur.

En büyük obruk kaç metre?

💎Türkiye’nin en büyük obruğu: Kızören Obruğu Gölü. 📌Turkuaz suyuyla görenleri büyüleyen Kızören Obruğu, en uzun noktasında 235 metre uzunluğunda, 171 metre derinliğinde ve 145 metresi suyla dolu. 2006 yılında tescil edilen Kızören Obruğu Ramsar alanı, Konya-Aksaray yolu üzerinde yer alıyor.

Kuru obruk nerededir?

Bölgenin tanımı: Obruk Platosu, güneyde Konya Ovası ile Tuz Gölü Havzası’nı ayıran kapalı Konya Havzası’nın orta kesiminde bulunan bir karst platosudur. Son derece geçirgen karst yapısı nedeniyle, yeraltı suyunun bu yapının erimesine neden olduğu yerlerde obruk adı verilen çöküntüler vardır.

Obrukların altında ne var?

Çöküntü, kireç taşı gibi çözünebilir kayaların zamanla yeraltı boşlukları oluşturması ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşan bir karst manzarasıdır. Karbonik asit, yeraltı suyunun karbondioksit ile birleşmesiyle oluşur.

Türkiye’de kaç tane obruk var?

Arık, son yıllarda çöküntü oluşumuna ilişkin farkındalığın arttığını belirterek, “Çöküntüler uzun yıllardır oluşuyor, şu anda yaklaşık 300 çöküntü tespit edildi.” Son yıllarda çöküntü oluşumu arttı. Bu yıl 6-7 çöküntü oluştu.

Kızören Obruğu kaç metre?

Kızören Gölü veya Kızören Çöküntüsü Gölü, Konya’nın 70 km kuzeydoğusunda, Karatay ilçesi sınırları içerisinde bulunan karstlaşmış bir çöküntü gölüdür. Çöküntünün çapı 228 metre, derinliği ise 171 metre olup, bunun 145 metresi su ile doludur. Gölün bulunduğu arazi 1.

Obruklar ne kadar derin?

Çöküntülerin çapı genellikle 25 ila 250 m arasındadır ve derinlikleri 20 ila 25 m’den fazladır. Bazı çöküntüler yeraltı su seviyesi nedeniyle artık yeraltı drenajına bağlı değilse kuru olabilir, ancak su seviyesi yeraltı su seviyesinin üzerindeyse bir göl içerebilirler.

Çıralı Gölü nerededir?

Çıralı Çöküntüsü, Konya’nın Karapınar ilçesi Yenikent beldesinin kuzeybatısındaki Akviran Platosu üzerinde yer almaktadır. Yaklaşık 250 m çapındaki kireçtaşı tabakasının içindeki bu gölün kenarları 80 m yüksekliğinde dik bir çanak şeklindedir. Çöküntünün derinliği 125 metredir. Çöküntüdeki gölün derinliği 35 m’dir.

Obruk hangi illerde var?

Eren, sözlerine şöyle devam etti: Çöküntülerin en çok Konya’da görüldüğünü ancak Sivas, Batman, Çankırı, Eskişehir, Diyarbakır, Manisa, Afyon gibi illerde de görüldüğünü, Konya’da en çok görüldüğü bölgenin Karapınar ilçesi olduğunu söyledi.

Obruk ne şekli?

Obruklar bir karstik arazi şekli olup, Kapalı Konya Havzası’nda mevcut karstlaşma süreçleriyle oluşan çökme dolinleri obruk olarak tanımlanmakta ve bölgede ilk kez oluştukları Obruk Platosu’ndaki Kızören Çöküntüsü’nü ifade etmektedir.

Obruk Barajı kaç metre?

Çorum ili Dodurga ilçesinin yaklaşık 16 kilometre güneyinde, Kızılırmak Nehri üzerinde inşa edilen Obruk Barajı ve Hidroelektrik Santrali, enerji ve sulama amaçlı bir barajdır. Baraj gövdesi kil çekirdekli yarı geçirgen bir dolgudan oluşmakta olup, nehir yatağından 67 metre, temelden ise 125 metre yükseklikte yer almaktadır.

Konyada neden obruk oluşuyor?

“Burada obrukların oluşmasının temel nedeninin bölgede aşırı su çekimi olduğunu söyleyebiliriz. Bölgede yeraltı suyunun kontrolsüz kullanıldığını tespit ettik. Bu bölgenin jeolojik yapısının bu tür oluşumların oluşumu için potansiyel taşıdığını gösterdik.

Obruk doğal mı?

Dolinler karst çöküntüleridir. Antropojenik etkiler nedeniyle yeraltı suyu seviyelerindeki hızlı düşüş, karstlaşma nedeniyle dinamik bir süreç geçiren ve doğal afet olarak tanımlanabilen çöküntülerin oluşumunu da dolaylı olarak etkiler.

Obruk neden yuvarlak olur?

Kayanın çatlayıp çökmesi gibi düşük bir ihtimalde, boşluk dairesel olmayabilir (aslında dairesel olmazdı) çünkü kaya homojen değildir ve içinde büyük yapısal farklılıklar vardır. Ancak, çöküntüler tamamen homojen kum/toprakta oluşur. Bu yüzden çöküntüler dairesel şekillerde de oluşur.

Kızören Obruğu nerededir?

Kızören Gölü (Kızören Çöküntüsü Gölü), Konya’nın 70 km kuzeydoğusunda, Karatay ilçesi sınırları içerisinde bulunan karstik bir çöküntü gölüdür. Çöküntünün çapı 228 metre, derinliği ise 171 metre olup, bunun 145 metresi su ile doludur.

Obruk Platosu hangi ildedir?

Konya ili Karapınar ilçesi sınırları içerisinde yer alan Obruk Platosu, Tuz Gölü Havzası (950 m) ile Konya Ovası’nı (1000 m) birbirinden ayırır. Doğu-batı doğrultusunda yaklaşık 75-80 km uzunluğunda, kuzey-güney doğrultusunda ise 35 km-65 km genişliğindedir.

Obruk nerede oluştu?

İlçeye bağlı Yeniköy mera alanında tarım arazilerine yaklaşık 150-200 metre uzaklıktaki bağ alanında oluşan çöküntüyü, koyun sürüsünü otlatan bir çoban fark etti. Yeniköy Muhtarı Bekir Ekşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çöküntü oluşumunu fark eden çobanın kendilerine haber verdiğini söyledi.

Konyada neden obruk oluşuyor?

“Burada obrukların oluşmasının temel nedeninin bölgede aşırı su çekimi olduğunu söyleyebiliriz. Bölgede yeraltı suyunun kontrolsüz kullanıldığını tespit ettik. Bu bölgenin jeolojik yapısının bu tür oluşumların oluşumu için potansiyel taşıdığını gösterdik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Anal Yapan Escort