İçeriğe geç

Çorumun Özellikleri Nelerdir Kısaca

Çorum’un tarihi ve doğal güzellikleri nelerdir?

Çorum’da mutlaka görmeniz gereken tarihi ve turistik yerler şunlardır: Veli Paşa Hanı, Baltacı Mehmet Paşa Çeşmesi, Mecitözü Elvan Çelebi Camisi ve Türbesi, Çorum Kalesi, Kandiber Kalesi, Hattuşaş Antik Kenti, Kibele Kabartması ve Çorum Ulu Cami. Veli Paşa Hanı, Çorum’un Çepni ilçesinde bulunmaktadır.

Çorum’un önemli ürünü nedir?

Yaklaşık üç asırdır ilimizde üretilen leblebinin ismi Çorum ismiyle neredeyse aynıdır. Çorum denilince akla hemen leblebi, leblebi denilince de akla hemen Çorum gelir.

Çorum neden önemli?

M.Ö. 1650-1200 yılları arasında hüküm süren Hititlerin diğer önemli kentleri olan Alacahöyük ve Şapinuva (Ortaköy) da Çorum sınırları içerisinde yer almaktadır. Bu konumuyla Çorum aynı zamanda dünyanın gözbebeği konumundadır. Öyle ki ülkemizde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren on yerden biri olmuştur.

Çorum’un neyi meşhur?

Çorum’un meşhur yemekleri şunlardır: Kuzu Tandır, Pastırmalı Makımak, Çorum Mantı, Keşkek, İskilip Dolması, Çatal Asi Çorbası, Çorum Baklava.

Çorum’un özelliği nedir?

Çorum, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz bölümünde yer alan bir ildir. 4 Şubat 2021 tarihi itibariyle TÜİK verilerine göre, merkez ilçe dahil olmak üzere 14 ilçe, 16 belediye, bu belediyelerde 126 mahalle ve 759 köy bulunmaktadır. Çorum ili kavrulmuş leblebisiyle bilinir. İlde toprak ve makine sanayileri oldukça gelişmiştir.

Çorum kültürel ögeleri nelerdir?

Çorum Müzesi. Çorum Müzesi 1968 yılında açılmıştır. … Alacahöyük Harabeleri. 1835 yılında W.G. … Çorum Kalesi. Şehir merkezinde bulunan ve Selçuklu mimari özelliklerini taşıyan Çorum Kalesi’nin ilk yazılı belgeleri MS 1700’lü yıllara dayanmaktadır. … Çorum Saat Kulesi. … Millet Bahçesi. … Kargı Yaylası … Kapılıkaya Kaya Mezarı

Çorum denince akla ne gelir?

Leblebi denince akla ilk gelen Çorum şehridir. Çorum ile özdeşleşen leblebi şehrimizin ekonomik, kültürel ve turistik değerlerinden biridir. BAKIR SÜSLEMELER: Eğer Çorum şehir merkezindeki bakır ustalarından biriyseniz kendinizi bakırı şekillendiren çekiçlerin melodisinde bulabilirsiniz.

Çorum’un yöresel kıyafeti nedir?

Çorum’da yaygın olarak giyilen başlıca giyim eşyaları arasında cepken, şalvar, threeetek, kemer, çorap, ayakkabı ve canfe yer almaktadır. Canfez bulunmayan yerlerde fes kullanılmaktadır. Erkek giyiminden farklı olarak pantolon yerine giyilen zivga, gömlek, cepken, tosya kemer, peçe kemer, fes, çorap ve ayakkabı bulunmaktadır.

Çorum’un eski adı nedir?

Gordiana önce Gordum’a, zamanla da Çorum’a dönüştü. Antik Yunan kaynaklarında Çorum’un adı Niconia olarak geçer. Bizans döneminde Evkaite olarak da bilinirdi. 1072’deki Malazgirt Savaşı’ndan sonra Çorumlu olarak yeniden adlandırılan ilin adı, 16. yüzyılın sonlarına doğru “lu” eki kaldırıldıktan sonra Çorum olarak kaldı.

Çorum kimin başkenti?

1986 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenen Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olarak yüzyıllardır Anadolu’da çok önemli bir merkez olmuştur. İlk sahipleri olan Hattiler tarafından daha önce “Hattuş” olarak adlandırılan şehir, Hitit egemenliğine girdikten sonra “Hattusa” adını almıştır. M.Ö.

Çorum manası nedir?

Çorum’un, etrafı dağlarla çevrili çok geniş bir ova olması ve halk arasında Çorum olarak anılması nedeniyle “Çevrim” adını aldığı söylenmektedir.

Çorum nasıl bir yerdir?

Çorum’un tarihi zenginliklerinin yanı sıra; yaylaları ve İncesu Kanyonu gibi doğal güzellikleriyle de görülmeye değer bir yerdir. Ayrıca şehri saran leblebi kokusu da Çorum’a ayrı bir güzellik katmaktadır. Osmancık ve Kargı’da üretilen pirinçler kalitesi ve farklı lezzetleri nedeniyle tadılmaya değerdir.

Çorum’un yöresel müzikleri nelerdir?

Çorum yöresinde Türk halk müziği türleri arasında yer alan ağıtlar, şiirler, destanlar, güzellikler, ninniler, aşk şarkıları, hicivler ve beddualar gibi pek çok türküye rastlarız. Bunlardan en ünlüsü, bir annenin kaybettiği oğlu için ağlayışını dile getiren “Hem okudum hem yazdım” ağıtıdır.

Çorum’da ne yetişir?

Bu ürünler merkez ilçemizde; arpa, buğday, mısır (tahıl), mercimek, nohut, tritikale, ayçiçeği (yağ), yem bitkileri, yulaf, patates, soğan (kuru) olarak tanımlanmaktadır.

Çorum’un hangi hayvanı meşhur?

Çorum’un en popüler hayvanı eşek!27 Eylül 2020

Çorum’un eski adı nedir?

Gordiana önce Gordum’a, zamanla da Çorum’a dönüştü. Antik Yunan kaynaklarında Çorum’un adı Niconia olarak geçer. Bizans döneminde Evkaite olarak da bilinirdi. 1072’deki Malazgirt Savaşı’ndan sonra Çorumlu olarak yeniden adlandırılan ilin adı, 16. yüzyılın sonlarına doğru “lu” eki kaldırıldıktan sonra Çorum olarak kaldı.

Çorum’un gezilecek yerleri nelerdir?

Çorum’da Gezilecek En İyi Yerler Önerileri nasıl seçeceğinizi öğreninAlacahöyük Müzesi. Tarih Müzeleri. … Hattuşa Antik Kenti Büyük Tapınağı. Antik Kalıntılar. … Aslanlı Kapı Tarihi Yerler. Boğazkale Müzesi. Özel Müzeler. … Boğazköy – Milli Park Alacahöyük Milli Parkları. … Çorum Müzesi. 130. … Alaca Tepesi. … İncesu Kanyonu.Daha fazla makale…

Çorum Saat Kulesi tarihi eser midir?

Tarihi özellikleri, inanç turizmi, kendine has mistik atmosferi ve sıcakkanlı insanlarıyla gönülleri fetheden bir şehirdir. Çorum’un en önemli eserlerinden biri de Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde Hasan Paşa tarafından yaptırılan tarihi Saat Kulesi’dir.

Amasya’nın tarihi yerleri nelerdir?

II. Beyazıt Camii ve Külliyesi. 182. Dini Yerler. … Amasya Kalesi. 199. Kaleler. … 3. Kral Kaya Mezarları 294. Antik Kalıntılar. … Yalıboyu Evleri. Mimari Yapılar. … Amasya Kalesi. Antik Kalıntılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir